Kako krenuti s treninzima u teretani? Pobijedi svoje strahove

Strah vas je krenuti na treninge u teretanu? Ne znate kako započeti i od čega krenuti? Slijedi nekoliko savjeta kako sve to izbjeći i početi svoj put promjene.

Prije godinu dana, kada sam započela sa svojim prvim treninzima u teretani, bilo me je zaista frka. Znala sam da sam drugačija (krhka i mlađa), da krećem od nule i da ulazim u jedno posve novo područje s kojim se dosad nisam susrela. Istina je da sam prije trenirala različite sportove poput gimnastike i odbojke, ali teretana i njezine osnove nisu bile nikako povezane s onim što sam radila. Jednostavno, teretana je bila nešto posve novo za mene i upravo sam se zbog te novine osjećala nesigurnom u sebe. Naravno, nekoliko sam tjedana proučavala kako to izgleda ići u teretanu, koja mi je oprema potrebna, što se tamo radi i slično. Htjela sam se bar nekako ‘pripremiti’ kako bih se osjećala bolje.



Prije prvog treninga otišla sam s trenericom na kavu i objasnila sam joj svoje ciljeve i želje. Moram priznati da mi je i ta prva kava izazivala strah, ali nakon nje sam vratila osjećaj samouvjerenosti jer me trenerica djelomično uvjerila da to nije tako strašno kako sam mislila. I tako, sljedeći je tjedan na red došao i moj prvi trening. Došla sam 10 minuta ranije s pripremljenom opremom, novim tenisicama, najnovijom trenirkom… I čekala sam 10 minuta do tog „strašnog“ trenutka. Kako sam sjedila u svlačionici gledala sam cure koje su prolazile oko mene i mislila kako su sve one naprednije od mene i kako bih sve dala da sam na njihovom mjestu. Osjećala sam knedlu u grlu i leptiriće u želucu. Tih 10 minuta mi se činilo kao cijela vječnost. Kad je napokon prošlo 10 minuta ušla sam u teretanu i vidjela svoju trenericu. Došla je do mene i namjestila mi sprave za zagrijavanje te je počela sa mnom razgovarati kao da smo najbolje prijateljice. Pitala me kako sam, kakav mi je bio dan i mnoga druga pitanja koja su mi skrenula pažnju s vježbi i negativnih misli koje sam imala u svlačionici. Odjednom sam se osjećala sigurno i ponosno. I tako je trening trajao, ja sam se definitivno umorila, ali sam se nakon svega osjećala ispunjeno i lako kao ptičica. Osjećala sam nalet endorfina i sreće i bila sam ponosna na sebe jer sam krenula. Presvukla sam se, izašla iz teretane i putem kući razmišljala kako ću sve to sigurno ponoviti.

Za početak sam vam htjela na temelju vlastitog iskustva približiti današnju temu i pokazati kako je strah od nepoznatog normalan i da se (iako se možda čini nemogućim u određenim trenutcima) sve može savladati.

KAKO ZAPOČETI?

Trenutno ste u fazi života u kojoj želite napraviti određenu promjenu vezanu za vaše zdravlje i način života, te ste razmišljali o tome da krenete u teretanu? Vidjeli ste da su vaši  prijatelji postigli odlične rezultate otkada su krenuli u teretanu i željeli biste i vi doseći određene ciljeve koje imate, ali ne znate kako? Bojite se i smatrate da odlazak u teretanu zahtijeva jako puno pripreme i znanja? U jednu ruku – da zahtijeva, ali odlazak u teretanu ni u kojem slučaju ne bi trebao stvarati strah i nelagodu.

Teretana je mjesto na kojem je, svakako, potrebno imati određeno znanje (ako radite sami), ali to se znanje može usvojiti i tijekom kontinuiranih odlazaka na treninge. Mislim, svi krećemo iz nule, zar ne? Ne rodimo se kao Johnny Bravo pa da ne moramo graditi svoje tijelo 😛 Ono što je bitno znati prije nego što platite članarinu u teretani je vaš cilj. Zašto je to važno? Zato što se temeljem cilja orijentirate na određeni tip treninga koji ćete raditi. Ako želite povećati masu i snagu, onda žestoki grupni kondicijski treninzi nisu za vas, već bi bilo bolje započeti s osnovnim vježbama poput čučnja, deadlifta, sklekova, zgibova… Za izvedbu tih vježbi je potrebno znanje kako biste izbjegli ozljede, ali ono se lako i brzo savlada.

Ako si možete priuštiti osobnog trenera za prvih 8-10 treninga, to je odličan korak jer ćete tako dobiti početnu bazu koja će vam biti potrebna za ostvarivanje daljnjih ciljeva. No, ako ne možete, onda jednostavno trebate sami napraviti prvi korak u određivanju svog cilja i proučiti neke osnovne vježbe koje su u skladu s onim što želite postići. S vremenom će doći znanje i iskustvo, kao što je došlo i znanje vožnje bicikla ili hodanja. Nitko od nas nije znao kako započeti voziti bicikl, ali uz kontinuiranost i vježbu svatko je i to uspio savladati.

Ako ste odlučili povećati svoje kondicijske sposobnosti, snagu ili izgubiti višak kilograma, onda su grupni treninzi dobar početak. Grupni su treninzi vrlo motivirajući jer imate trenera koji vas vodi kroz sve korake i, naravno, okruženi ste ljudima koji su došli sa sličnim ciljevima. Energija je, definitivno, energičnija jer ste okruženi ljudima koji će vam biti podrška i koji će vas motivirati. Osim toga, na taj način možete upoznati druge ljude s kojima se možete sprijateljiti i kasnije nastaviti ići zajedno na treninge. Sve u svemu, važno je samo odrediti vaš početni cilj i krenuti, a znanje će doći s vremenom.

ŠTO TREBATE OD OPREME I KAKO SE RIJEŠITI NEDOSTATKA SAMOPOUZDANJA?

Oprema za teretanu nije zapravo tako veliki problem kao što mnogi misle. Ono što iz osobnog iskustva smatram nužnim za dolazak na trening su:

  1. Ručnik i bočica vode
  2. Papirnate maramice (obavezno zbog curenja nosa tijekom treninga)
  3. Tenisice i odjeća za trening
  4. Rukavice (za lakše dizanje utega i izbjegavanje žuljeva) i gumene trake (znaju dobro doći ako ih nema u teretani)
  5. Slušalice – obavezna preporuka ako vas glazba motivira 🙂

I to je sve! Vrlo jednostavno i praktično. Osobno se volim pripremiti za trening 1-2h prije. Naravno, ako se planirate tuširati u teretani, onda će vam trebati šampon, donje rublje, kreme, ručnik… No, ja, najčešće, taj dio obavim kod kuće.

I upamtite – kada započinjete nešto novo u čemu nemate iskustva, bit će vas strah, ali on je tu da ga se savlada. U muci se poznaju junaci, zar ne? Bez obzira na polazišnu točku, svi koji idu u teretanu dolaze kako bi poboljšali trenutno stanje. Upravo se zato ne trebate sramiti i osjećati se manje vrijednima jer svi krećemo od nule i ako smo dovoljno uporni i dosljedni, dostižemo svoje ciljeve. Vaša želja i volja su jako važne i ne smijete ih izgubiti na svom putu. Trebate biti ponosni na sebe jer ste krenuli; mnogi ne krenu nikada. Budite uporni, strpljivi i sigurni jer, vjerujte mi, nakon nekog vremena sve to će vam se vratiti u obliku najveće moguće sreće.

Zapamtite, nitko ne gleda vaš početak, nego samo i jedino ono što ste postigli. Stoga, krenite, učite, ne bojite se pogrešaka koje ćete napraviti jer ih svi radimo i uživajte u procesu ‘gradnje kuće’ na jednom potpuno novom području!

PS: Ja sam krenula ovakva (slika ispod) i ponosna sam što jesam. Nije bilo lako, znali su me ljudi ismijavati i rugati mi se, ali nisam odustala i to mi je jedna od dražih odluka koje sam u životu napravila 🙂

\"\"

Možda će ti i ovo biti interesantno

Vodič o brojanju kalorija – sve što trebaš znati

Brojanje kalorija jedna je vrlo učinkovita metoda koja itekako ubrzava vaš napredak i rezultate po pitanju dostizanja tijela iz snova. Kako se ona izvodi, što su kalorije i kako da pomoću nje ostvarite najbolji rezultat, pročitajte u objavi.

E-knjige

Vaša poruka je uspešno poslata!

Popuni upitnik

Kontakt

Konzultacije