Kako se motivirati nakon što \”padnemo\”?

Svi imamo padove u životu i to je sasvim normalno. Dapače, padove je potrebno imati kako bismo rasli kao i izazovne situacije koje će nas gurati dalje. I, da, ponekad se neki pad čini kao da smo otišli 10 koraka unatrag, ali nije tako.

“Nakon koraka unatrag možemo ići 5 koraka unaprijed jer nam je pregled igre bolji.”

Vjeruj mi, svi imamo loše dane i teške periode koji nas unazade, ali zato je bitno shvatiti kako nešto možemo bolje i kako problemu pristupiti. Kada to shvatimo, možemo ići dalje.

A što ako nemam volje ići dalje?

U mnogim situacijama vidim kako mi klijenti nemaju volje ići dalje. Nakon pada, težeg perioda ili ne praćenja plana nemaju volje nastaviti s danom i izazovima koji su ispred njih, ali… To je normalno i to im uvijek kažem. Budite iskreni prema sebi i pustite emocije neka izađu na van, u suprotnom si samo otežavate situaciju i gušite sebe.

Ali, zato kada se otvorimo ili kada osobno popričam s klijentima i ukažem im na to da nema osude te da sam tu da pomognem, stvari se, često, promijene. Dakle, svi smo živa bića i uredu je ako imamo dane kada se ne osjećamo dobro i kada klonemo i ostanemo demotivirani, ali isto tako u tim trenutcima ne smijemo emocije samo tako ugušiti i dozvoliti im da nas pojedu. U tim trenutcima trebamo znati iste izrazgovarati jer su naše misli naši najveći neprijatelji. Naše su emocije naši “demoni” i trebamo se s njima boriti. Da, možda sada nema rješenja i možda ga mi ne vidimo, ali to ne znači da rješenje nije negdje i da nam netko to rješenje ne može ukazati.

Osvrt klijentice nakon što je sve iskreno rekla, a prije toga se bojala. Dakle, pronašle smo rješenje.

Osvrt klijentice nakon što smo sve iskreno iskomunicirale i uspostavile nove ciljeve, bez obzira na životne okolnosti. IDEMO JOŠ JAČE!!

Ovo govorim iz iskustva jer svaki put kada me je uhvatio težak period i kada sam klonula (da i meni se dogodi), u situacijama kada bih emocije potisnula i kada bih pokušala iste ugušiti ili zanemariti, stvari bi postale puno gore. No, bilo je dana i kada sam umjesto potiskivanja o svemu popričala sa svojim ocem koji mi je pomogao.

Isto radim i sa svojim klijentima gdje, prvo i osnovno, OČEKUJEM PADOVE!!! Dakle, da njih nema smatrala bih da imam robote, a to… Nije baš prirodno XD

Zato kada pad dođe, sjednemo i popričamo i vidimo što dalje. Uvijek! Nisam tu samo kako bih dala nekome plan prehrane i ostavila ga u mukama i nedoumicama. To za mene nije odnos koji može dati pozitivan rezultat. Ali isto je i u životu.

Ako ćemo iskreno, u trenutnoj poziciji u svom životu nemam puno sugovornika. Trebaju li mi? Naravno, ali ponekad se okolnosti postave tako da nemate puno onih koji razumiju vaš put i to je okej, dokle god pronalazite aspekte koji vas ispunjavaju.

Ti stupovi života mogu biti: ljubav, posao, fizički napredak, edukacija… I za svaki od njih trebamo pronaći barem polovičnog sugovornika koji će nas usmjeriti u težim trenutcima jer teško je pronaći jednu osobu s kojom možemo popričati o svemu.

Kako vratiti motivaciju i želju za napretkom?

  1. nauči govoriti o svojim potrebama, mislima i mukama koje ti se vrte u umu
  2. razjasni sa sobom koji su to “tvoji stupovi”
  3. čitaj knjige radi dodatne motivacije (moja preporuka je ovdje )
  4. provedi više vremena vani, u prirodi i osluškuj okolinu oko sebe
  5. uspostavi svoje životne vrijednosti i usmjeri se prema njima (budi u skladu s njima)
  6. pusti emocije van: plači, viči, ispuši se uz trening…
  7. prestani razmišljati o onome što je bilo, već o onome što dolazi i kako možeš stvari popraviti
  8. shvati da: VRIJEDIŠ, MOŽEŠ I KAKO TE ŽIVOT ČEKA!
  9. uspostavi i napiši na papri svoje ciljeve

Možda će ti i ovo biti interesantno

Vodič o brojanju kalorija – sve što trebaš znati

Brojanje kalorija jedna je vrlo učinkovita metoda koja itekako ubrzava vaš napredak i rezultate po pitanju dostizanja tijela iz snova. Kako se ona izvodi, što su kalorije i kako da pomoću nje ostvarite najbolji rezultat, pročitajte u objavi.

E-knjige

Vaša poruka je uspešno poslata!

Popuni upitnik

Kontakt

Konzultacije